2011/02/27

Suklaakakku

Halusin tehdä oman syntymäpäiväni kunniaksi suklaakakun. Käytin Kinuskikissan Isänpäivän suklaakakku ja Haamujuhlan suklaahuipennus -ohjeita inspiraationa.

Alkuun keittelin kondensoitua maitoa kinuskiksi 3 tuntia. Kattilaan laitoin saman tien useamman purkin, joten seuraava kinuski on valmiina odottelemassa. Keitetty purkki kannattaa säilyttää jääkaapissa ennen käyttöä ja sen pitäisi säilyä purkkiin merkittyyn päivämäärään asti. Kondensoitua maitoa löysin Prismasta ja Stockmannilta, ensimmäisessä se oli sijoitettu kookosmaidon viereen säilyketölkkiosastolle ja jälkimmäisessä maitohyllyn viereen pajukoriin. Keittely onnistui hyvin, välistä lisäilin vettä, muuten annoin olla omassa rauhassa.

Kaksi löydettyä purkkia, ylimmäistä koitin tällä kertaa, ja toimi hyvin.

Kattilassa kiehuvat.

Tein pohjan Kinuskikissan mehevän suklaakakkupohjan ohjeella. Ei sujunut oikein. Pohjaa kumotessani kakku murtui täysin noin viiteen osaan. Leikkaaminen oli tuskaa erillisten kakkupalojen takia. Seuraavan kerran taidan kokeilla Paholaisen kakkua suklaapohjana, kuivakakkuna siinä ei koskaan ole ollut hajoamisongelmaa. Murtumisen jälkeen laitoin kakun ulos jäähylle, leikkaantui ja toimi jäähyn jälkeen paremmin. Ehkäpä kakkupohja toimisi, jos sen laittaisi pariksi tunniksi ulos uunista viilentymään, niin menisi kasaan. Ehdottomasti kannattaa odotella ennen kumoamista enemmän kuin ohjeessa mainittu 15 min, etenkin irtopohjavuoan kanssa.

Pohjan tragedia.

Tragedia näkyi etenkin päällimmäisessä kappaleessa.

Kinuski sentään onnistui hyvin. Avatessani purkin kinuski oli ihanan tönkköä, ja silti hyvää. Levittäminen oli pienoinen ongelma, kinuskipallot mieluummin pyörivät kakun päällä kuin levittyivät. Kaakaomousse päälle ja viiden palan kansi. Alun perin piti leikata kakku kolmeen kerrokseen, mutta hajoamisongelman takia kerroksia tulikin vain kaksi. Kokosin kakun irtopohjavuoan renkaaseen ja annoin täytetyn kakun olla ulkona tunnin ennen kakun koristelya.

Valmis kinuski.

Ja sitten koristelemaan. Suklaakuorrute olisi voinut onnistua tasaisemmaksi, toisaalta kakkukin olisi voinut olla tasaisempi ilman syviä rotkoja. Keltaiset ruusunnuput tein omarkarkeista, tosin käytin vain yhden karkin yhteen ruusuun. Omarit olivat hieman kovia, niitä piti lämmitellä käsissä, ennenkuin sai muokattua. Ympärille tuli peruskuorrutukset.

Kakku koko komeudessaan.

Kakku oli hyvän makuista, tosin ehkä hieman tuhtia omaan makuun. Täytteet, kondensoidusta maidosta keitetty kinuski ja suklaa-vispi-rahka-seos olivat oikeinkin hyviä. Kakkupohja oli vain kovin muhkeaa, ja kostutuksesta huolimatta kokonaisuus jäi hieman kuivaksi. Täytteitä olisi kaivannut enemmänkin. Ensi kerralla kokeilen varmaankin pohjan vaihtamista vaikka Paholaisen kakkuun, mielestäni se on hieman kevyempää, muttei kuitenkaan halkeile. Toinen vaihtoehto olisi tumma sokerikakkupohja, jossa osa jauhoista korvataan kaakaojauheella. Täytteet kuitenkin menevät ehdottomasti korvan taakse. Etenkin kinuski oli todella helppoa, ehkä siksi, etten ole onnistunut tekemään sitä kermasta ja fariinisokerista kovinkaan huikeita saavutuksia itse.

No comments:

Post a Comment