2011/02/17

Ruisvuokaleipä

Perinteisen ruisleivän teko ei ole onnistunut. Leipää on kuitenkin kiva tehdä, ja mielellään siitä tekisi pullaa terveellisempää. Niinpä kokeilin ruisvuokaleivän tekoa, ohjeesta tulee kaksi leipää.

Ainekset:
6 dl kädenlämpöistä vettä
50g hiivaa
2 tl suolaa
2 tl leipämausteita
1 dl öljyä
1 dl vehnänalkioita
7 dl ruisjauhoja
8 dl hiivaleipäjauhoja

Hiiva liuotetaan lämpimään veteen, lisätään suola, mausteet, alkiot ja ruisjauhot. Mausteina voi käyttää mm. kuminaa, fenkolia, anista, oreganoa, rakuunaa, tilliä, persiljaa, valkosipulia... Jatketaan alustusta vehnäjauhoilla, alustuksen loppuvaiheessa lisätään myös öljy. Kohota liinan alla 20 min.

Voitele kaksi vuokaleipävuokaa. Leivo taikinasta pitkänomaiset limput, laita vuokiin ja nosta vuoat kylmään uuniin. Laita uunin lämpötila 100 asteeseen 10 minuutiksi. Nosta lämpötila 225 asteeseen ja anna paistua 40 minuuttia. Ota leivät uunista, kumoa vuoista ja laita leivät takaisin 10 minuutiksi ilman vuokia. Jäähdytä leivinliinan alla.

Itselläni ei ollut kuin yksi vuoka, joten tein toisen leivät pienen kakkuvuokaan. Hieman omituisen mallinen ehkä, mutta toimi hyvin. Makua leivissä olisi saanut olla enemmänkin, nyt jäi hieman mauttomaksi ja aika höttöiseksi.

1 comment:

  1. Hei! Minulle tapahtui niin että rupesin tekemään tavallista vuokaleipää ja laitoin juuri väärin perin jauhot eli 8 dl ruisjauhoa ja 3 dl vehnäjauhoja. Minkähän makusta tulee vai joutaakoo suoraan koirille???

    ReplyDelete