2011/01/17

Välimeren fetaleipä

Nyt on menossa leipäkausi, ja on tullut tehtyä yhtä jos sun toista erilaista leipää. Lesepurkin kyljessä huomasin ohjeen helppoon fetalla maustettuun leipään ja päätin kokeilla. Leipää ei tarvinnut vaivata tai leipoa erityisemmin, joten pääsin kaikkien tylsien vaiheiden yli. Ohjetta en löytänyt Elovenan sivuilta linkitettäväksi, joten laitan sen nyt tähän.

Ainekset:
3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 dl vehnäleseitä
1 ps kuivahiivaa
5-6 dl vehnäjauhoja
½ dl juoksevaa rypsiöljyä

Pinnalle:
fetajuustoa
(oliiveja)

Voiteluun:
½ dl juoksevaa rypsiöljyä
2 tl rosmariinia

Lämmitä vesi +42-asteiseksi (eli pitäessäsi kättä vedessä vesi alkaa kymmenen sekunnin kohdalla polttaa), ja sekoita siihen suola, sokeri ja vehnälese-kuivahiivaseos. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää rypsiöljyvalmiste viimeiseksi. Sekoita tasaiseksi. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja levitä taputellen käsin uunipellin kokoiseksi. Kohota liinan alla puolisen tuntia.

Lämmitä uuni +225-asteeseen. Painele leipään koloja ja täytä kolot fetajuuston paloilla. (Myös oliiveja, jos niistä pidät.) Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Voitele lämmin leipä rypsiöljyvalmisteen ja rosmariinin sekoituksella.

 Leipä muiden tarjottavien kanssa.

Jos ei ole tottunut rosmariiniin, kannattaa vähentää sen määrää, muuten koko leipä äkkiä maistuu rosmariinille. Fetaa voi laittaa aika reilustikin, tuo suolaisuutta ja makua leipään ja kelpaa muutoin fetaa inhoavillekin.

Yllättäen oli vaikeaa saada leipä levittymään tasaisesti uunipellille. Paistunut leipä oli toisesta kohtaa korppumainen ja toisesta pehmeä. Mutta ihan näppärä ja nopea ohje leiväksi, onpahan jotain vaihtelua.

2 comments:

  1. Nopean ja helpon oloinen ohje. Ja hyvääkin oli, vaikka rosmariinista en niin välitäkään.

    ReplyDelete
  2. Se todellakin oli nopea ja helppo. Ihan hyvää oli noinkin, mutta seuraavan kerran vois kokeilla laittaa rosmariinin tilalle vaikka osan oreganoa tms.

    ReplyDelete