2011/11/17

Mustikkarönttöset

Ensimmäisestä ikinä maistamastani palasta asti olen ollut hulluna rönttösiin. Niinpä kun huomasin Pirkkalehdessä ohjeen mustikkarönttösiin, oli pakko päästä kokeilemaan. Näppärä välipalana ja säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Pohja:
1,5 dl vettä
0,5 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa

Täyte:
400g perunaa
0,75 dl ruisjauhoja
200g mustikoita
2 rkl sokeria

Pehmennys:
30g voita
0,5 dl vettä

Perunoiksi kannattaa valita jauhoisia lajeja. Kannattaa mitata perunat vaa'an kanssa, koska perunoiden koko heittelee paljon. Soseuta perunat. Anna jäähtyä ja ripottele ruisjauhoja joukkoon. Jos haluat imellyttää perunat, anna perunajauhoseoksen imeltyä lämpimässä 4 tuntia. Itse kärsimättömänä odottelin tunnin. Soseuta mustikat ja lisää perunasoseen. Lisää sokeria maun mukaan.

Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Jaa taikina 16 osaan ja kauli osat pyöreiksi piiraspohjiksi. Pinotessa pohjia kannattaa hieman laittaa jauhoja pohjien väliin, etteivät tartu toisiinsa. Peitä pohjat tuorekelmulla kuivumisen estämiseksi.

Harjaa ylimääräiset jauhot pois pohjista ja levitä täytettä pohjille. Jätä sentin verran rypytysvaraa. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä tasaisesti.

Rypytystä vaille.

Paista 250 asteisessa uunissa 15min. Kuumenna paistamisen aikana voi ja vesi kattilassa ja anna voin sulaa. Kasta uunista tulleet rönttöset voivesi-seokseen. Anna rönttösten pehmetä tämän jälkeen liinan alla peitettynä puolisen tuntia.

Valmiit rönttöset.

Olin tyytyväinen lopputulokseen, rönttöset maistuivat hyviltä ja pohjasta tuli juuri oikea. Ehkä olisi hieman makeampi voinut olla, toisaalta hyppäsin imellytysvaiheen suurimmaksi osaksi yli. Myös koemaistajat tykkäsivät. Miehellä oli vaikeuksia suhtautua, kun ei osannut lokeroida rönttösiä makeisiin eikä suolaisiin.

No comments:

Post a Comment