2011/09/04

Porkkanalaatikko

Joulukuuhun on aikaa kolme kuukautta, ja halusin harjoitella lempilaatikkoni tekoa. Mummoni loihtii aina taivaallista porkkanalaatikko joulupöytään, välillä ruuankin lisukkeeksi. Tähän porkkanalaatikkoon ei tule riisiä, kuten useimpiin porkkanalaatikoihin, vaan riisi on korvattu mannaryyneillä. Lopputuloksena on ihanan pehmeä ja samettinen laatikko, joka on hyvää lämpimänä ja kylmänä.


Ainekset:
1kg porkkanoita
vettä, suolaa
1,5 dl ruokakermaa
0,75 dl mannasuurimoita
1 dl keitinlientä
1 tl suolaa
2 rkl mantelijauhetta
korppujauhoja, voita

Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen desin verran ennen kuin kaadat keitinveden pois. Soseuta porkkanat (itse käytin perunanuijaa ja vatkainta survomiseen). Sekoita porkkanasoseeseen ruokakerma, mannasuurimot, keitinliemi, suola ja mantelijauhe. Levitä voideltuun uunivuokaan. Ripottele korppujauhoja ja voinokareita päälle. Halutessasi voit koristella laatikon tekemällä pintään syvennyksiä lusikalla. Paista 150 asteessa 1,5 tuntia.


Porkkanalaatikko onnistui hyvin ja se maistui lähes samalta kuin mummon tekemäkin. Jippii, askeleen lähempänä mummon herkkuruokia! Loppujen lopuksi porkkanalaatikon teko oli yllättävän helppoa, vähällä vaivalla sai hyvää, eikä aineetkin löytyvät melkein kaapista kuin kaapista. Mietin myös porkkanalaatikkojen tekemistä foliovuokiin ja pakastamista raakana.

Vihersalaattia, porkkanalaatikkoa ja uunijuustoa. Nam!

Ihan joulu tulee mieleen, kun söi porkkanalaatikkoa. Toki porkkanalaatikko sopii moneen muuhunkin aikaan, esimerkiksi nyt kaupat ovat pullollaan porkkanoita sadonkorjuun jäljiltä.

4 comments:

  1. Oli kyllä hyvää porkkanalaatikkoa =)

    ReplyDelete
  2. Leena:
    Juuri tehdään napapiirillä tällä ohjeella ja maisemat keittiöstä kuuraisen kauniit :) Joulumieli on...

    ReplyDelete
  3. Mukavaa jos maistuu! Meillä jouluruuat vähän siirtyivät ja porkkanalaatikkoa päästiin maistamaan vasta tapanina, mutta eipä makua haitannut. :)

    ReplyDelete