2010/05/17

Korsetti nro 2: Sinilieska

Kesällä 2007 tein ensimmäisen korsetin, nyörityksineen, teräsluineen, plansetteineen kaikkineen. Se ei vain istunut, alkuperäisen kaavan mitat olivat ihan pielessä. Ilmeisesti kaavat olivat koristekorsettia varten, eivätkä kiristävää. Toisaalta miksi tunkea vaatekappaleeseen monta teräsluuta, jos sillä ei edes ajatella tehtävän minkäänlaista vartalon muokkausta.

Nyt tarvitsin yläosan merenneitohameen pariksi juhliin. Kangasta oli varastossa, olen ostanut sen vuosia sitten. Kankaalla on sinisiä kiehkuroita mustalla pohjalla. Vuorikankaaksi käytin merenneitohameesta jääneitä jämäpaloja. Teräsluut ratkoin irti vanhasta korsetista. Lisäksi hankein satiinivinonauhaa ylä- ja alareunan huolitteluun ja satiininauhaa nyöritykseen.


Kangas lähempää.

Yläreunan huolittelua, siisteydessä toivomisen varaa.


Tein ensin sovituskappaleen, mistä oli hyötyä, koska jouduin ottamaan useita senttejä pois kaavoista. Sivusaumoista otin sentin verran pois joka reunasta (yhteensä siis 4cm) ja takasivulta sentin taitokset pois (yht. 4 cm) Lisäksi pidensin kaavaa hieman takaata, lähinnä johtuen lyhyiden luiden puutteesta.

Olin hieman paniikissa tekemässä yläosaa, joten en lähtenyt etsimään mahdollista luukujanauhaa tai vastaavaa. Ompelin aina päälli- ja vuoriosan saumat yhteen noin sentin päästä ompeleesta, jolloin väliin jäi luunmentävä kuja.


Helmaosa kujineen.


Sirkat sain kohtuu näppärästi kiinni pakkauksen työkaluilla. Vaikein kohta myös tämän, kuten edellisenkin korsetin kohdalla tuntuu olevan reikien teko, kangas ei vain tahdo rei'ittyä. Hyväksi tavaksi olen huomannut laittaa viimeiseksi kerrokseksi ennen alustaa nahanpalan, milloin kangaskin rei'ittyy paremmin. Tämä tuli koettua myös pihtejä käytettäessä aiemmin. Nyt ei ollut ehjiä pihtejä käytössä, joten jouduin turvautumaan pakkauksen työkaluihin ja vasaraan. Saavuttamattomana haaveena olisi väännettävä kone, jolloin reikien kohdistaminen ja tekeminen olisi helpompaa. Täysin tyytyväinen en ollut reikien kohdistumiseen, mutta käytetyn ajan huomioon ottaen olen kohtuu tyytyväinen.


Sinilieska.
Korsetti takaa.


Sirkat ja nyöritys takaata.


Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen lopputulokseen. Laatu olisi voinut olla huomattavasti siistimpää, mutta nyt ei aikataulu oikein antanut periksi.

Antaa juhlatuulen jatkua koko kesän!


2 comments: