2010/02/22

Tarte Tatin

En ole pitkään aikaan tehny omenapiirakkaa, ja nähdessäni helpolta vaikuttavan ohjeen innostuin kokeilemaan. Lähdin uunievakkoon, koska mikään piirakkavuoka ei mahdu omaan minihellaani. Ohjeen nappasin Pirkan tuoreesta ruokaohjevihkosesta.

Vaan kuinkas sitten kävikään... Oma vuokarepertuaarini ei ole kovinkaan laaja (osiltaan nykyisen minihellan takia, johon normivuoat eivät mahdu edes tunkemalla), joten päädyin tekemään piirakan irtopohjavuokaan. Omenapiirakka piti kääntää loppuvaiheessa, joten ajattelin irtopohjaratkaisun osiltaan helpottavan tekemistä. Ohjeessa tosin kehotettiin tekemään piirakka valurautapannussa, myös paistamaan, mutten uskaltanut kokeilla oman valurautapannun uuniin laittamista.

Ohjeen mukaan sulatin sokeria ja rasvaa pannulla ja mehustin siinä omenoita. Kippasin omenat näppärästi vuokaan, päälle taikinakuori ja uuniin paistumaan.

Kesken paistumisen kävin tarkistamassa piirakan. Avasin uuninluukun ja samalla ulos löyhähti ihana palaneenhaju savun kanssa. Omenoihin puoliksi imeytynyt neste oli päättänyt valua ulos irtopohjan kautta, ja tietysti kärysi antaumuksella. Palohälytin ei reagoinut, mutta haju ja savu kyllä levisivät ympäriinsä. Liesituulettimen toiminta oli hieman hämärää, ja ikkunan kautta tuulettaminen ei kovin ihanaa ollut pakkasen takia.

Itse omenapiirakka oli kyllä hyvän makuista, mitä nyt omenat jäivät hieman raaoiksi ison kokonsa ja nesteen poistumisen takia. Omenaa tosin oli aika reippaasti, voisi melkein laittaa 2/3 ohjeen määrästä. Kuvaa en saanut, eikä piirakka kovin esteettinen edes ollut.

Vuotava irtopohjaepisodi ei olisi haitannut niin kovin, paitsi juuri uunievakon takia. Ihanaa olla toisen ihmisen asunnossa ja saada isot käryt, juuri kun olet vakuutellut tekeväsi huippuhyvää omenapiirakkaa.


Parempia uuniaikoja tulevaisuudessa!

4 comments:

 1. XDDDD
  Mun luo voi myös tulla uunievakkoon. Löytyy kunnon uuni ja liesituuletin pelaa ;)

  ReplyDelete
 2. "Joo, kyllä mä osaan oikeesti leipoa." Kuunnellu just juttua naisten nykysestä uusavuttomuudesta. :P

  Entäs löytyykö niitä vuokia? Kohta toi irtopohja kyllä lentää roskiin ja hommaan jonku paremman.

  ReplyDelete
 3. kakkuvuokia ei (paitsi yks irtopohjanen...), mutta piirakkavuokia kyllä.

  ReplyDelete
 4. No ei se sitte paljoa auta. Itelläki semmonen yks matala piirakkavuoka, mutta toiki oli niin paksu, ettei ois mahtunu.

  ReplyDelete