2013/04/15

Nopea marjapiirakka

Luottopiirakkani. Ainekset löytyvät helpolla ktoia, enintään kipaisee hakemassa pari kermaviiliä. Helppo saada hyvää aikaan tunninkin varoituksella.

Pohja:
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl juoksevaa margariinia
1 prk kermaviiliä

Täyte:
200g mustikoita tai muita marjoja
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet yhteen ja sekoita niiden joukkoon juokseva margariini ja kermaviili. Levitä piirakkavuokaan, vuokaa ei tarvitse voidella.

Levitä kohmeiset marjat piirakkapohjan päälle. Sekoita muut täytteen aineet yhteen ja kaada marjojen päälle. Paista 200 asteessa 35 minuuttia. Parhainta piirakasta tulee antamalla sen jäähtyä ja vetäytyä kasaan.

Ennen uunia.

Uunissa.

Lämpimänä ja tuoreena.

Hurjan hyvää aina. Parasta tulee ehkä mustikoilla, mutta ikinä ei ole tullut huonoa. Piirakka ei tosin säily kauaa, kotitonttu vetelee sen nopeasti jääkaapista kuljeksimasta.

2013/04/14

Kasvispiirakka (maidoton ja munaton)

Illanistujaisiin tein vegaanista ja lapselle kohtalaisensopivaa kasvispiirakkaa. Ohjetta yhdistelin useammasta lähteestä, en valitettavasti muista tarkemmin.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
100g sinistä keijua sulatettuna
0,5 dl kaurakermaa

Täyte:
1 paprika
1 sipuli
0,5 purjoa
1 parsakaali
0,5 soijajuustoa raastettuna (Cheezly)
3,5 dl kaurakermaa
0,75 dl vehnäjauhoja
1,5 dl paprikajauhetta
rouhittua mustapippuria
cayennepippuria
valkosipulirouhetta
meiramia
tinjamia
0,5 dl kaurakermaa

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää joukkoon rasva, sekoita sekaisin. Notkista kaurakermalla. Levitä piirakka- tai irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Leikkaa parsakaali osiin ja höyrytä parsakaalia puolisen tuntia. Pilko paprika, sipuli ja purjo, sekoita sekaisin ja levitä piirakkapohjan päälle. Asettele parsakaalin nuput pinnalle. Levitä juustoraaste kasvisten päälle. Vatkaa kaurakermaan jauhot ja mausteet. Kaada kermaseos piirakan päälle. Halutessasi lisää vielä kermaa piirakan päälle.

Paista piirakkaa 225:ssa n. 35 minuuttia. Lämpötilaa voi laskea paiston puolivälissä.

Suoraan uunista ennen reunuksen irroittamista.

Piirakka onnistui kohtalaisesti. Hyvin ensimmäiseksi yritykseksi. Ehkä kokonaisuus jäi vähän kuivaksi. Vieraat ja lapsi söivät kaikki.