2012/01/29

Pienet kaura-suklaapalloset

Kävin kaverini tupareissa, ja jotain viemisiä piti ideoiden puutteessa keksiä. Päädyin leipomaan tyhjän pään ja tyhjän rahapussin takia. Ohjeen etsiskelyssä meni erikoisdieetin takia pieni hetki, lopulta päädyin soveltamaan kaura-suklaapallojen ohjetta. Helppo ohje, aineet löytyivät enimmäkseen kaapista ja valmistuksessa meni vain hetki.

Ainekset:
1dl juoksevaa margariinia
1dl tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
3 dl kaurahiutaleita
130g tummaa suklaata
kaakaojauhetta

Taikinamassa valmista pyöriteltäväksi.

Jos käytät tavallista margariinia, sulata se. Sekoita tomusokeria margariiniin. Sekoita joukkoon siivilän läpi kaakao, vaniljasokeri ja mausteet. Lisää mukaan kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. Sulata suklaa esim. mikrossa ja lisää sulatettu suklaa joukkoon hyvin sekoittaen. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Pyörittele taikinasta käsin pieniä palloja ja pyörittele pallot kaakaojauheessa.

Pallot pyöritelty, vielä kaakaohuntu päälle.

Pallukoita tuli noin 40 kappaletta, aivan tasakokoisia eivät tosin olleet. Itse tykkäsin. Rakenne muistutti hieman kookoshiutaleita, kaurahiutaleet olivat hieman sitkaita. Kannattaa kokeilla alkuperäisessäkin ohjeessa käytettyjä pikakaurahiutaleita, todennäköisesti sulautuvat sekaan paremmin.

Valmiit kaurasuklaapalloset.

2012/01/26

Jauhelihakiekot

Tyttöjen iltaa varten tarvitsin pikkusuolaisia tarjottavaksi. Olin joskus aiemmin tehnyt torttutaikinasta kiekkoja, joihin laitoin täytteeksi kinkkua ja paprikaa. Kinkun puutteessa käytin nyt jauhelihaa. Löysin kevätkiekkosten ohjeen Kotikokin sivuilta. Laiskuuksissani ja mukavuudenhalussani soveltelin ohjetta miten sattuu.

Ainekset:
1kg joulutorttutaikinaa
400g jauhelihaa
2 sipulia (tai yksi iso)
2 rkl vehnäjauhoja
125g smetanaa
2rkl tomaattipyrettä
1tl mustaapippuria
1tl paprikaa
1tl suolaa
0,5tl tinjamia
2tl oreganoa
4 valkosipulinkynttä
1 iso paprika pilkottuna
juustoraastetta

Mössö valmista.

Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää jauhot, tomaattipyre, smetana, paprika ja mausteet joukkoon, hauduta 5min. Levitä jauhelihamössö torttutaikinalevyjen päälle, kieritä pitkittäissuunnassa rullaksi ja leikkaa parin sentin paloiksi. Halutessasi voit lisätä kiekkojen päälle juustoraastetta. Paista 225 asteessa 15min.

Uuniin menossa.

Kiekot onnistuivat hyvin, ja niitä meni pakkaseenkin. Aivan en torttutaikinasta välittänyt kiekoissa, taikina kohosi turhan paljon. Mutta helppoja, nopeita ja hyviä. Pakastaminenkin onnistuu loistavasti hätävierasvaraksi.

Valmiit kiekot ilman juustoa.

Valmiit kiekot juustolla.

2012/01/25

Ensimmäiset villahousut!

Ensimmäiset villavaippahousut ikinä ovat nyt valmiit! Tein housut Tekstiiliteollisuuden villavaippahousut -ohjeella. (Ohje aukeaa pdf:nä. Jos ei linkki toimi jostain syystä, kokeile hakea ohjetta googlen kautta.) Lankana käytin alennuksesta ostamaani Novitan Puroa, värinä 821 Aallokko. Lankaa kului 65g, eli hieman päälle kerä. Neuloin nelosen pyöröpuikoilla.

Edestä.

Takaa.

Noudatin ohjetta, neuloin 80 silmukalla. Silmää vauvakokoihin minulla ei toistaiseksi ole, mutta esim. bodyihin vertaamalla lopputulos näytti sopivalta. Ja neulehan venyy. Lanoliinitus vielä, niin housut ovat käyttövalmiit.

Kämmähdys kävi lahkeiden kanssa. Ne olisi pitänyt siis neuloa joustinneuleella, ei aina oikein neuleella. Käytössä näkee, miten vaikuttaa ohivuotoihin. Lisäksi takasaumasta ei tullut kovinkaan kaunis, seuraavalla kerralla päättelen kerrokset neulan kanssa ennemmin kuin neulomalla yhteen.

2012/01/06

Suuri Käsityö 01/2012

Pitkästä aikaa tuoreimmasta Suuren Käsityön numerosta löytyi useampi toteuttamiskelpoinen malli. Mukava yllätys viimekuisen joululehden jälkeen, jossa Angry Birdsit olivat syrjäyttäneet tontut. Jouluhihhulin mielestä tämä oli anteeksiantamatonta.

Kuvat: SuuriKasityo.fi

Ritva Fallan suunnittelema talvitakki ei oikein itselle kolahtanut, mutta oli kyllä kaunis. Voisin kuvitella pitäväni, kun täytän sen 60 vuotta ja haluan esiintyä muissakin kuin kulahtaneissa talvitakeissa.

Arjen luksusta, laadukkaita vaatteita, jotka kestävät kulutusta. Sitä ekologisuutta, jota itse arvostan. Onhan vanhojen reikäisten vaatteidenkin tuunaaminen joskus kivaa, mutta kun niitä asiallisiakin vaatteita tarvitsee. Jutussa oli vinkkejä vaatteitten käyttöiän pitkittämiseen. Vaikka asia onkin aika perustietoa, arvostan että lehti tuo ne perustiedotkin esille. Vaatteista pidin röyhelöpaidasta ja kietaisumekosta. Röyhelöpaidassa oli rypytetyt hihansuut ja raglanhihat. Napit oli piilotettu napituslistan taakse, jota molemmin puolin koristivat kangasröyhelöt. Kietaisumekko oli hieman levenevää mallia 3/4-hihoin. Kaula-aukon ympärille oli ommeltu muutama kangasröyhelö.


Lehdessä ollut hääpuku oli pettymys, mekko oli aika yksinkertainen ja prinsessamallinen. Eikä se istunut mallille alkuunkaan. Mutta koristelu- ja krääsäideat olivat ihania ja kauniita. Haluaisin alkaa saman tien suunnittelemaan häitä niitten perusteella.

Jumppavaatteiden joukosta löytyi kivat joogasukat. Ideana ehkä vanha, kantapää ja terä puuttuvat, mutta ihan kiva malli yksinkertaisine palmikkoineen. Jumppapallon päällisiä oli useampikin, en vain tiedä, mitä niillä loppujen lopuksi tekee. Toisaalta jumppamaton kantopussi voisi olla ihan kätevä, pitkään on jo tullut mietittyä, että sellaisenkin voisi tehdä. Löysät puolipituiset joogahousut myös houkuttelivat, eivät ainakaan kiristäisi mistään kohtaa. Perusjumppahousuissa en nyt aivan tiedä, onko fiksua alentaa vyötäröä, jumppahousuissa kun muutenkin tahtoo selkä ja vatsa jäädä paljaaksi. Ja ylimääräisillä kiloilla se ei ole positiivinen asia.

Nuoren suunnittelijan punahilkkamaisesta takista pidin. Tosin ehkä hieman väärin perustein. Takki olisi nimittäin A-linjansa takia mitä suloisin äitiystakki, jos hieman etureunaa pidentäisi! Voi mieli tosin muuttua oman vartalon muuttuessa...

Neulepuolella oli aika paljon perusneulepaitoja laatikkomallilla. Ekolanka-osio oli mielenkiintoinen, muovipusseista virkattu kylppärimatto voisi toimiakin. Lisäksi lehdestä löytyi ohje hahtuvasta neulottuihin villavaippahousuihin.


Sukkakilpailun satoa esiteltiin: omat suosikkini olivat vauvan ylipolven sukat ja hiirisukat. Hiirisukat eivät ehkä korvineen, raajoineen ja häntineen mene kenkiin, mutta aivan ihanat kotisukat! Vauvansukkien lupailtiin pysyvän jalassa, ajattelin kokeilla toimivatko käytännössä.

Noin ylipäätään paljon toteutettavia malleja. Saa nähdä, mitä helmikuun lehti tuo tullessaan, lupaus oli käyttövaatteisiin ja vauvanvaatteisiin, mm. kestovaippaan. Sur rur!

2012/01/01

Burda Style 01/2012

Burdan tammikuun numero toivotti tervetulleeksi heti joululomalta palattuani.

Kuvat: BurdaStyle.de

Yksi osio oli täynnä hopean värisiä juhlavaatteita. Pitkää hametta, kapeaa kotelomekkoa, säkkimalleja. Itse pidin eniten epäsymmetrisestä mekosta, jossa vetoketju kulki sivusaumassa. Kangasta oli rypytetty vetoketjun puolelta kuin myös olkapäältä.


Edellisessä numerossa oli lupailtu alusvaatteita, joita odotin innolla. Alusvaatteet kuitenkin olivat lähinnä korkeavyötäröiset alushousut ja bustier-toppi. Näitä molempia eri versiona. Enemmän pidinkin muista teemaan liittyvistä asuista, kuten hörselöbolerosta ja neuletakista. Ohut kietaisupusero ylipitkillä hihoilla oli myös kaunis, tosin sama malli löytyi useampana versiona eri puolilta lehteä.




Mustaa Femme Fatalea... Yksinkertaisia mekkoja. Toinen versio harmaasta toisen olkapään mekosta. Sifongista tehty kietaisupaita, jonka parina perushame, jossa päällikerros sifonkia. Enemmän dramatiikkaa olisin toivonut. Lisäksi mustista vaatteista on aina hankala saada selvää, kun leikkaukset eivät näy kunnolla.

Hempeää runotyttöilyä. Lempivaatteet olivat sifonkipaita, röyhelökauluksinen jakku ja epäsymmetrinen mekko. Kaikki näkyneet jo aiemminkin. Mekkoon vain ommeltu hiha. Ja itse asiassa hiha on juuri se, minkä poistaisin tai muuttaisin.




Plusvaatteet eivät tällä kertaa kovin häikäiseviä olleet. Löysiä tunikoita, joissa paljon tilaa vatsalle. Jännä juttu, välillä Burdan toimituksessa tunnutaan tajunneen, ettei isompi koko tarkoita säkkimäisyyttä, mutta välillä taas unohtuu kokonaan. Suosikkini oli tunika, joka rypyttyi rinnan alle, ei ehkä vähiten kankaan takia.


Lehdessä oli myös koko perheen naamiaisvaatteita. Suosikit olivat etana ja vadelma. Etana itse asiassa näytti hyvältä, vadelma taas oli täysin absurdi kokonaisuus. Muita kasvisvaihtoehtoja oli parsakaali (naiselle), porkkana (miehelle) ja tomaatti (lapselle).



Vihannesten lisäksi löytyi myös muita naamiaisasuja. Bollywood-henkiset asut koko perheelle olivat kauniita. Etenkin lasten bollywood-housuja mietin, jos tekisi ihan muuten vain, pussittavat housut antaisivat hyvin tilaa myös ei-joustavista materiaaleista. Avaruusasuihin petyin, olivat lähinnä eri tavoin asustettuja haalareita tai labratakkeja. Mallit löytyivät myös Kivisten ja Sorasten tapaan pukeutumiseen.