2011/09/21

Helppo makkarakeitto

Ruokabudjetille koitti säästökuuri. Niinpä päätin tehdä makkarakeittoa. Ohjeeseen käytin inspiraationa useampaa ohjetta, sekä siskonmakkarakeiton ohjetta että kasviskeiton ohjetta.

Ainekset:
1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
5 isoa perunaa
7 porkkanaa
1 purjo
mustapippuria
1tl kirveliä
1 rkl juoksevaa margariinia
1½ HK:n sinistä

Pese kasvikset ja pilko pieniksi paloiksi. Kiehauta vesi, lisää liemikuutiot, mausteet ja kasvikset. Anna kiehua hiljalleen kannan alla puolisen tuntia. Pilko tällä aikaa makkara ja kuullota makkaroita rasvassa pannulla. Lisää makkarat keittoon ja anna kiehua vielä 10min.


Perunoista tuli aika pehmeitä, voisi ehkä lisätä myöhemmässä vaiheessa, esim. 10-15min myöhemmin. Muuten keitosta tuli hyvänmakuista, yllätyin suorastaan. Yleensä en itse nimittäin makkarakeitosta liiemmin välitä. Keittoa tuli aika runsaasti, voisi melkein tehdä pienemmän annoksen ensi kerralla. Tai hankkia isomman kattilan.

2011/09/17

Kirjaostoksia

Jokunen viikko takaperin kolahti kirjakerhon alennuslehti postiluukusta. Alennuksesta löytyi vaikka mitä, ehkä kiinnostavimpana Nancy Bushin Pitsihuivit neuloen, jota olen kuolannut jo pitkään. Tarjouksen innostamana klikkailen nettikaupassa ostoskorin täyteen. Tulin kuitenkin järkiini maksuvaiheessa. Ei, en minä nyt tarvitse yhtään useampaa kirjaa, kirjahyllyt pursuavat jo muutenkin ylikuormituksesta.

Kaikki hyvin. Mutta sitten postiluukusta kolahti kirjakaupan alennusmyynnin mainoslehti. Sama kirja, halvempi hinta. En voinut vastustaa kiusausta, lähdin poimimaan kirjan kaupasta oman kotini turvaan. Kirjan mallit ovat perinteisiä virolaisia pitsimalleja, enimmäkseen hyvin ohuita. Huivit ovat kauniita, kädet syyhyävät neulomaan kun kirjan vain näkeekin. Eri asia sitten, mikä huivien käytännöllisyys olisi, juhlavampana huivina toimisivat ehkä parhaiten. Mutta ah, niin kauniita, niin kauniita...

Nancy Bush: Pitsihuivit neuloen

Ovelasti Bushin kirja oli ympäröity muilla käsityökirjoilla. En voinut vastustaa kiusausta, mukaan tarttui myös pari muuta kirjaa. Mukaan eksyi Paula Hammerskogin, Eva Wincentin ja Rikard Westmanin Neulo ja nauti! Kirja sisälsi aika paljon mallineuleita, osa itselleni tuoreita. Joitakin neulemalleja. Kiinnostavimpana osana oli paneuduttu hieman neuleohjeiden muokkaamiseen ja oman mallin kehittämiseen ja kirjoittamiseen.

Paula Hammerskog, Eva Wincent ja 
Rikard Westman: Neulo ja nauti!

Tytti Huhtaniskan ja Milla von Konowin Ihanat lahjat sisälsi puolestaan erilaisia vinkkejä paketointiin käyttäen hyväksi paperia, kartonkia ja kangasta. Kauniita paketteja ja hyviä ideoita. Itse haluisin päästä turhasta lahjapaperin käytöstä eroon. Useimpia lahjapapereita ei voi kierrättää paperinkeräykseen, ja monet ovat niin heikkoja, että menevät kertakäytön jälkeen roskiin. Kankaita tai rasioita käyttämällä ideana olisi, että lahjan saaja voisi antaa jonkun lahjan eteenpäin käyttäen näitä kääreitä. Tosin usein olen törmännyt siihen, että myös kääre säästetään.


Tytti Huhtaniska ja Milla von Konow: Ihanat lahjat

Neljäs kirja oli Annie Obaachanin Virkkaa amigurumi! Kirja sisälsi selkeät, isot ohjeet 25 eläinmaskottiin. Söpöjä olivat kyllä, mutta itse ajattelin kirjan enemmän joululahjaksi kuin toteuttaa itse ohjeita.

Annie Obaachan: Virkkaa amigurumi!

Kohta varmaan olisi syytä alkaa tekemäänkin jotain, eikä vain ostella materiaaleja ja kirjoja ja keräillä ohjeita... Kaapit täyttyvät huolestuttavaa vauhtia.

2011/09/05

Uunijuusto

Kerätessäni mummolta reseptejä törmäsin uunijuuston ohjeeseen. Helppo ohje vähillä aineilla, oli pakko kokeilla, vaikken muistakaan mummon tätä tehneen.

Ainekset:
3 dl vettä
2 dl maitojauhetta
1 muna
suolaa

Sekoitetaan vesi, maitojauhe ja kananmuna, ripotellaan joukkoon hieman suolaa. Kaadetaan voideltuun vuokaan. Paistetaan 175 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes juustomassa on hyytynyt.


Juusto onnistui kohtuu hyvin, ehkä vähän kuivaksi jäi. Voisi antaa olla vähemmänkin aikaa uunissa. Ja juusto kannattaa syödä heti, parhainta uunista otettuna hillon kera.


Vinkki: Kannattaa lukea ohje hyvin. Luin sujuvasti desilitrat litroina, ja ehdin jo hätääntyä, mistä löydän riittävän ison uunivuoan.

2011/09/04

Porkkanalaatikko

Joulukuuhun on aikaa kolme kuukautta, ja halusin harjoitella lempilaatikkoni tekoa. Mummoni loihtii aina taivaallista porkkanalaatikko joulupöytään, välillä ruuankin lisukkeeksi. Tähän porkkanalaatikkoon ei tule riisiä, kuten useimpiin porkkanalaatikoihin, vaan riisi on korvattu mannaryyneillä. Lopputuloksena on ihanan pehmeä ja samettinen laatikko, joka on hyvää lämpimänä ja kylmänä.


Ainekset:
1kg porkkanoita
vettä, suolaa
1,5 dl ruokakermaa
0,75 dl mannasuurimoita
1 dl keitinlientä
1 tl suolaa
2 rkl mantelijauhetta
korppujauhoja, voita

Kuori ja paloittele porkkanat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen desin verran ennen kuin kaadat keitinveden pois. Soseuta porkkanat (itse käytin perunanuijaa ja vatkainta survomiseen). Sekoita porkkanasoseeseen ruokakerma, mannasuurimot, keitinliemi, suola ja mantelijauhe. Levitä voideltuun uunivuokaan. Ripottele korppujauhoja ja voinokareita päälle. Halutessasi voit koristella laatikon tekemällä pintään syvennyksiä lusikalla. Paista 150 asteessa 1,5 tuntia.


Porkkanalaatikko onnistui hyvin ja se maistui lähes samalta kuin mummon tekemäkin. Jippii, askeleen lähempänä mummon herkkuruokia! Loppujen lopuksi porkkanalaatikon teko oli yllättävän helppoa, vähällä vaivalla sai hyvää, eikä aineetkin löytyvät melkein kaapista kuin kaapista. Mietin myös porkkanalaatikkojen tekemistä foliovuokiin ja pakastamista raakana.

Vihersalaattia, porkkanalaatikkoa ja uunijuustoa. Nam!

Ihan joulu tulee mieleen, kun söi porkkanalaatikkoa. Toki porkkanalaatikko sopii moneen muuhunkin aikaan, esimerkiksi nyt kaupat ovat pullollaan porkkanoita sadonkorjuun jäljiltä.